Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Ανάρτηση 20/2015 [κυπριακή, επίκαιρη, παραπολιτική και εξ αναδημοσιεύσεως] – Αναδημοσιεύοντας από τα μικροΠΟΛΙΤΙΚΆ της “Χαραυγής” σχόλια για τα έργα και τις ημέρες των κυβερνώντων και των παρατρεχάμενων τους κατά τις τελευταίες μέρες...


Προλογικά

Παρ’ όλο που πολύ θέλω να γράψω ένα κείμενο με θέμα την περιβόητη ιστορία με τη Focus [και την ισχυριζόμενη από διάφορους τύπους, χρηματοδότηση του ΑΚΕΛ απ’ αυτήν], καθώς κι ένα άλλο για την “παράδοξη”, επιλεκτική [και με πολλύν καρκαshαλλίκκιν από τα ΜΜΕ] σύλληψη της Πρυτάνεως του ΤΕΠΑΚ Ελπίδας Κεραυνού, εντούτοις λόγω έλλειψης χρόνου, θα περιοριστώ στο να αναδημοσιεύσω από τη σημερινή κυριακάτικη “Χαραυγή” (5/4/2015) δυο παραπολιτικά κείμενα [από τις δύο σελίδες της με τα μικροπολιτικά]. Οι αρθρογράφοι [με το δικό τους ιδιαίτερο χιουμοριστικό/καυστικό τρόπο] καταπιάνονται και (επι)κρίνουν τον λόγο και τα έργα των σημερινών κυβερνώντων (και της αστικής εξουσίας) πάνω σε διάφορα επίκαιρα ζητήματα... 

-   Το πρώτο κείμενο είναι του τακτικού πλέον (κυριακάτικου) συνεργάτη της εφημερίδας Λεόντιου Φιλοθέου. Σ’ αυτό ο αρθρογράφος βαθμολογεί (κρίνοντας πρόσφατες ενέργειες και πράξεις τους) διάφορους αξιωματούχους της Δεξιάς διακυβέρνησης του τόπου [τον Πρόεδρο και κάποιους από τους Υπουργούς του], καθώς και κάποιους αξιωματούχους του αστικο-φεουδαρχικού εποικοδομήματος της Κύπρου [όπως τον Αρχιεπίσκοπο Λτδ. και τον Γενικό Ελεγκτή – ο πρώτος είναι σε όλα μέσα, ενώ ο δεύτερος αναδεικνύεται σε superstar για την κάθαρση του κυπριακού αστικού/καπιταλιστικού συστήματος]...

-   Το δεύτερο κείμενο [που είναι ανυπόγραφο] είναι ειδικά αφιερωμένο στον Γενικό Ελεγκτή ο οποίος την είδε Αστυνόμος Ιαβέρης και μάshεται νυχθημερόν να καθαρίσει την Κύπρο από πάσα νόσο και μαλακία. Αλλά όπως λέει και ο συγγραφέας του συγκεκριμένου άρθρου ΚΑΙ τούτος [παρά την όποια ανεξαρτησία του ως θεσμός] «λειτουργεί με σκοπιμότητες και ανάλογα ποιον έχει να δικάσει»... ΝΑΙ, το παίζει και δικαστής!

[Να σημειώσω μια και έκαμα κι αναφορά ΚΑΙ στη “Focus”, ότι αυτή η ιστορία έχει καταντήσει όπως το αγγλικό ρητό an apple a day keeps the doctor away”, και στα ελληνικά “ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα”... Παραφράζοντας το θα μπορούσαμε να πούμε, «μια αναφορά στη “Focus” τον μήνα, το ΑΚΕΛ το υποσκάπτουμε σαν να είμαστε Κατίνα»...  Πάντως θα προσπαθήσω να επανέλθω επί του θέματος “Focus”]...

*************************************
τιτιΒΙΣΜΑΤΑ
[του Λεόντιου Φιλοθέου, “Χαραυγή”, Κυριακή 5/4/2015, σελ. 4, στήλη “τιτιΒΙΣΜΑΤΑ”, link: http://dialogos.com.cy/blog/titivismata-20/]

{Οι υπογραμμίσεις και οι επιχρωματώσεις είναι δικές ΜΟΥ. Τα μαύρα bold είναι του συγγραφέα}...

@Τιτιβίσματα. Ειδήσεις, δηλώσεις, κανονικά και πρωταπριλιάτικα ψέματα την εβδομάδα που μας πέρασε. Για αλλαγή λοιπόν θα μπούμε σε ρυθμούς Eurovision. Για να βαθμολογήσουμε τα πιο αποτυχημένα της εβδομάδας!

@1 βαθμό. Στο Χάρη. Για το πρωταπριλιάτικο ψέμα της “Σημερινής”. Η οποία έγραψε ότι παραιτήθηκε ο Χάρης Γεωργιάδης. Μόνο που πρωταπριλιάτικο δεν θα έπρεπε να είναι η παραίτησή του, αλλά ο διορισμός του.

@2 βαθμοί. Στον Αρχιεπίσκοπο. Να μην μείνει κανένας νηστικός το Πάσχα, μας είπε ο Παμμέγιστος. Οπως και τα Χριστούγεννα, που δεν έπρεπε να λείψει τίποτα από το γιορτινό τραπέζι. Οι δυσπραγούντες συμπολίτες μας ας κοιμούνται ήσυχοι … θα τρώνε δύο φορές το χρόνο. Στο ενδιάμεσο μπορούν να πεινούν.

@3 βαθμοί. Στον Οδυσσέα. Τον Γενικό Ελεγκτή, που την έχει δει ο Τιμωρός... [Σημ. δική ΜΟΥ: Το επόμενο παραπολιτικό κείμενο, που αναδημοσιεύω πιο κάτω, είναι ειδικά αφιερωμένο στον “έχει καβαλήσει το καλάμι” Γενικό Ελεγκτή]... Βλαστημένος πλέον παντού, ακόμα κι εκεί που δεν τον σπέρνουν. Με το ρυθμό πάντως που έχει πάρει θα καταντήσει τους δημόσιους υπάλληλους να καθαρίζουν όλη μέρα λουβί. Αφού κανείς δεν θα τολμά να σηκώσει την πένα.

@4 βαθμοί. Στη Ζέτα, την Υπουργό της Κυριακής μας. Η οποία διατυμπανίζει εντέχνως πόσοι μη δικαιούχοι με μεγάλες καταθέσεις αιτήθηκαν ΕΕΕ. Αλλά δεν τολμά να μας πει πόσοι πραγματικοί δικαιούχοι δεν θα το δουν ποτέ μπροστά τους είτε λόγω γραφειοκρατίας είτε επειδή φύλαξαν 5 μπακκίρες για τα υστερινά τους, ή επειδή έχουν ένα χωράφι στα κάκκαφα, το οποίο προφανώς δεν τους ταΐζει.

@5 βαθμοί. Στον Πόλυ Πολυβίου. Τον έγκριτο. Ο οποίος μετά από 40 χρόνια δικηγόρος των Κυπριακών Αερογραμμών έβγαλε την ουρά του απ’ έξω και τα φόρτωσε όλα στα κόμματα και τις κυβερνήσεις δια της γνωστής μεθόδου, εγιώ εν τζιαι. Κι αν δεν γνώριζες Πόλυ μου, δεν όφειλες να γνωρίζεις;

@6 βαθμοί. Στον Γενικό Εισαγγελέα. Που με δική του ευθύνη και ανοχή, μας μετατρέπει σε κράτος βγαλμένο από τη Δίκη του Κάφκα. Φόβος, τρόμος και ενοχή για όλους. Μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Με περισσή σπουδή και ταχύτητα στα ασήμαντα. Η ελπίδα τελικά δεν θα πεθάνει τελευταία, την σκοτώνετε καθημερινά.

@7 βαθμοί. Στον Αναστασιάδη. Για την αναπομπή του νόμου που προστάτευε τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε περίπτωση οφειλών του developer. Διότι προφανώς σε αυτή τη χώρα αντισυνταγματικοί είναι μόνο οι νόμοι που προστατεύουν τους πολίτες. Αυτοί που τους κουρεύουν ή τους οδηγούν στην ανέχεια μια χαρά συνταγματικοί είναι.

@8 βαθμοί. Στον Αναστασιάδη επίσης. Για την εξαγγελία της νέας επανεκκίνησης. Μάταια περιμέναμε να εξαγγείλει ανάμεσα στα αναπτυξιακά μέτρα το τραμ και το τελεφερίκ. Άρθηκαν ωστόσο οι συναλλαγματικοί περιορισμοί. Μπορούν πλέον να επανεκκινήσουν τα δικηγορικά γραφεία για να μας κάνουν και πάλι φορολογικό παράδεισο.

@10 βαθμοί. Στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Που έτρεξε να ανακοινώσει ότι στο Πανεπιστήμιο Κύπρου λειτουργούν όλα σαν ελβετικό ρολόι ωσάν άλλη Ορθοδοξία από την Αίγια Φούξια, «μα εγιώ είμαι τίμια γεναίκα». Μπορείς να γίνεις και χειρότερος, έτσι για να χτυπήσεις και το 12άρι.

@12 βαθμοί. Στα ΜΜΕ. Σε αντίθεση με την οδοντοστοιχία του Παπασάββα, οι 600 χιλιάδες του Ρίκκου έπεσαν στα μαλακά. Η εν εξελίξει δίκη των top bankers επίσης. Η είδηση για το ότι αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να κατηγορηθεί η Ελπίδα Κεραυνού “έπαιξε” λίγο πριν τον καιρό. Πρώτη είδηση ήταν μόνο η σύλληψή της. Φτάνει που εξυπηρετήθηκε ο σκοπός. Και το φιλοθεάμων κοινό χόρτασε με αίμα.

Υ.Γ. «Ένα ψέμα κάνει το μισό γύρο του κόσμου προτού καν η αλήθεια προλάβει να βάλει το βρακί της» Winston Churchill

****************************************
Όσα παίρνει ο άνεμος
[αγνώστου συγγραφέως,  “Χαραυγή”, Κυριακή 5/4/2015, σελ. 5, στήλη “όσα παίρνει ο άνεμος”, link: http://dialogos.com.cy/haravgi/wp-content/uploads/sites/3/2015/04/20150405.pdf]

{Οι υπογραμμίσεις και οι επιχρωματώσεις είναι δικές ΜΟΥ. Τα μαύρα bold είναι του συγγραφέα}...

Σας γράφω μετά φόβου Θεού! Ναι, αυτό είναι το κατάντημά μου. Εγώ ο άθεος να γράφω μετά φόβου Θεού.

Από έκθεση σε έκθεση
Και πώς να μην φοβάσαι τέτοιες μέρες που ζούμε; Από το πουθενά ο Γενικός Ελεγκτής σου τραβάει μια έκθεση και πλακώνουν μετά οι Αστυνομικοί και σε μπαγλαρώνουν. Σε όλα τα ΜΜΕ φιγουράρεις πρώτη είδηση, σου κηλιδώνουν την υπόληψη, αλλά όταν σε αφήνουν ελεύθερο γιατί δεν βρίσκουν κάτι επιλήψιμο, αυτό περνάει στα ψιλά. Η … τάτσα όμως σου μένει[Σημ. δική ΜΟΥ: όπως κάποτε είπε και ο Φούλλης]... 
Γι’ αυτό σας λέω, γράφω σήμερα μετά φόβου Θεού. Μπορεί ο Γενικός Ελεγκτής να επισημάνει κάτι στο κείμενο που δεν του αρέσει και μετά τρέχα γύρευε. Θα τραβήξει μια επιλεκτική έκθεση και τη βάψαμε.
Δεν έχει σημασία αν η εφημερίδα είναι ιδιωτική επιχείρηση. Ο Ελεγκτής δεν καταλάβει από τέτοια. Τις αρμοδιότητές του τις έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό, ελέγχει τους πάντες και τα πάντα και πρόβλημα κανένα.

Του αρέσει το γυαλί!
Τα δε ΜΜΕ τον έχουν γκεστ σταρ στις συζητήσεις. Και ο κύριος “καθαρά χέρια” το απολαμβάνει. Μιλάει και με μία αυταρέσκεια… Γνωρίζει ότι όλα δουλεύουν υπέρ του. Την κοινωνία οι κυβερνώντες την έχουν εξαχρειώσει και διψάει για θεάματα (άρτος γιοκ, τον έφαγε η κρίση). Η Γενική Εισαγγελία γίνεται συμμέτοχη σ’ αυτό το θέατρο του παραλόγου. Η Αστυνομία έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα στην υπόθεση της Δρομολαξιάς και ενεργεί ανάλογα. Τα δικαστήρια είναι μέρος του συστήματος. Τα ΜΜΕ χειροκροτούν και επαυξάνουν.

Με σκοπιμότητες η … αντικειμενικότητα
Το μυστικό όμως είναι ότι ο Ελεγκτής έχει γερές πολιτικές πλάτες και γι’ αυτό κάνει τόσο πολύ το παλικάρι. His masters voice, κι αυτός. Λειτουργεί με σκοπιμότητες και ανάλογα ποιον έχει να δικάσει. Ναι, να δικάσει παρότι δεν είναι η δουλειά του. Αλλά, είπαμε, έχει υπερβεί κατά πολύ το ρόλο του. Έχει γίνει ντετέκτιβ, διώκτης, κατήγορος και δικαστής. Το μόνο που δεν έκανε ακόμα είναι τον δήμιο. Παρότι κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι έχει γίνει και δήμιος. Σκοτώνει χαρακτήρες και υπολήψεις. Και ύστερα…. Δεν υπάρχει ύστερα. Φτάνει να μην σου βγει το όνομα, που λέει και η ρήση.
Εκτός… εκτός κι αν δεν έχεις καμία ηθική αναστολή και δεν σε ενδιαφέρει. Είναι γεγονός ότι αυτό το είδος ευδοκιμεί στην Κύπρο και το κατεστημένο το προφυλάσσει, γιατί όλοι αυτού του είδους είναι παιδιά του.

Έτσι, την τρώνε από πίσω –που λέει ο Παπακωνσταντίνου- αυτοί που δεν είναι του κατεστημένου και, ειδικά, αυτοί της Αριστεράς κι αυτοί που υπάρχει υποψία ότι ψευτοκοκκινίζουν.
Πώς το είπε ο Καζαντζίδης; «Να σου δώσω μια να σπάσεις αχ βρε κόσμε γυάλινε»;

Anef_Oriwn
[αντιγράφοντας, από τη “Χαραυγή”, παραπολιτικά σχόλια για τα άπειρου κάλλους έργα κι τις ημέρες δόξης και τιμής της κυβερνώσας Δεξιάς και των παρατρεχάμενων της]...  
Κυριακή 5/4/2015
[Κυριακή των Βαΐων σήμερα και πάμε ολοταχώς για το Πάσχα των Ορθοδόξων˙ των Καθολικών ήταν σήμερα˙ σ’ αυτούς ανεστήθη πιο γρήγορα ο Χριστός!]  

6 σχόλια:

ER είπε...

Ελπίζω να τους τραβήσει μιαν μύνηση η πρύτανης να δω που θα πα να σταθούν. Είναι τόσον αχρείοι, τόσον φέλλαχοι, τόσον κανίβαλλοι, τόσον γαδάροι που εσυλλάβαν μιαν πρύτανη του πανεπιστημίου και την έθεσαν υπό κράτηση! Λες και αν την καλούσαν να παρουσιαστεί για να δώσει κατάθεση θα αρνείτο. Λες και υπήρχε φόβος να το σκάσει κρυφά και να βγει στα βουνά.
Που ζούμε ρε διάολε που ζούμε.

stelios papalangi είπε...

Το δρόμο για το θέμα φοκους τον δείχνει ο φακοντής. Όπως είπα τζαι τότε...
Επήαν να τον κατηγορήσουν, εφκήκε τζαι είπε, ελάτε τζιακάρετε , αποποιούμε και την ασυλία, τζαι αν έβρετε κάτι πέτε μου.....

Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται.
Έτσι έπρεπεν να πει τζαι ο άντρος... Δεν επιάμεν έμεσα ή άμεσα ρυάλια που τη φόκους , είδου οι λοαρκασμοί μας για την επίμαχη περίοδο - πάρτε τζι μια αγωγή για λίβελο τζαι τελιώνει η ιστορία..

Αλλά είπεν... έτο εκάμναμεν ότι εκάμναν τζαι οι άλλοι. ε, πως περιμένεις να ερμηνευτεί τούτο ;



ως της ώρας ο γενικός ελεγκτής φαίνεται σαφέστατα καλύττερος, που την κα χρυστάλλα, η οποία μόνο επισυμάνισκεν προβλήματα αλλά κανένα δεν εστοιχιοθετούσεν....και γι αυτόν ήταν και όλοι ευχαριστημένοι που τη δουλειά της.... τουλάχιστον ένα βεργα έβαλεν τον μέσα.... θα δείξει αν εξέφυγε ή όχι...
παρά τη νομική υπηρεσία ή την αστυνομία που σε βασικές υποθέσεις δεν εκαταφέραν να στοιχειοθετήσουν κάτι... καλύτερα να έσσιει σιέρι τζαι ο ελεγκτης (έστω τζι αν πιάνει το κολάι τζαι κανένα "δικό μας")

Anef_Oriwn είπε...

ER,

Αυτός είναι ο τρόπος μεν τον οποίοι οι σημερινοί Α-δεξιοι κυβερνώντες προσπαθούν [χρησιμοποιώντας τους θεσμούς και μηχανισμούς του αστικού κράτους τους οποίους ελέγχουν] να λοιδορήσουν και να διαπομπεύουν, όσους δεν είναι ξεκάθαρα υπέρ τους, ή/και έχουν διαφορετική άποψη από τους ιδίους... Γίνονται εξωφρενικά και ιλαροτραγικά πράματα πλέον σ’ αυτόν τον τόπο... Ευελπιστώ ότι οι βαθέως υπνώττωντες φιλελεύθεροι και της Δεξιάς και της Αριστεράς [που κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου του σφαχτού] θα ξυπνήσουν επιτέλους...

Anef_Oriwn είπε...

Steliε Papalangi,

Το ζήτημα ΔΕΝ είναι «αν [θα] πιάσει το κολάι [το κολάνι θες προφανώς να πεις] {του Γενικού Ελεγκτή} τζαι κανένα “δικό μας”», αλλά γιατί τούτος ο “δικός” ΜΑΣ [ή “δικός” ΤΟΥΣ] να λοιδορείται και να διαπομπεύεται χωρίς να έχει αποδειχτεί/τεκμηριωθεί [έστω και με το υπάρχον ατελές δικαστικό σύστημα] ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ εναντίον του... [Βλέπε σε σχέση με την ζεστότατη ακόμα περίπτωση με τη σύλληψη της Ελπίδας Κεραυνού και το σχόλιο ΜΟΥ μόλις πιο πάνω]...

Πέραν τούτου ο Γενικός Ελεγκτής [όπως και ο Γενικός Εισαγγελέας άμα τα βρει σκούρα και σεκκαριστεί] υπεισέρχεται και σε ζητήματα που δεν είναι ΠΟΣΩΣ της αρμοδιότητας του, όπως πολιτικά και συνδικαλιστικά... Λόγου χάριν, σήμερα “Πολίτης” γράφει πρωτοσέλιδα ότι σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του Γενικού Ελεγκτή «παράλογοι κρίνονται οι μισθοί στο Ογκολογικό»... Να τα καταργούμε τότε όλα [και συντεχνίες και συλλογικές συμβάσεις] και να βάλουμε τον Γενικό Ελεγκτή να αποφασίζει για τα πάντα!

Για την “Focus” θα επανέλθω, είτε με σχόλιο ΜΟΥ εδώ είτε με ξεχωριστή ανάρτηση ΜΟΥ...

Απόλλωνας είπε...

Για το Γενικό Ελεγκτή νομίζω υπάρχουν δύο θέματα. Το ένα, το θετικό, είναι η ανάδειξη εκ μέρους του όλων αυτών των θεμάτων διαφθοράς που είδαμε. Τα πλείστα απ’ αυτά ουδέποτε θα τα μαθαίναμε αν δεν τα έβγαζε στη φόρα ο Οδυσσέας. Για κάποιες περιπτώσεις που παρέπεμψε κάποιο θέμα στη Νομική Υπηρεσία και στη συνέχεια υπήρξε υπερβολικός ζήλος στο να τραβολογούνται στα κρατητήρια και στα δικαστήρια άνθρωποι που στη συνέχεια δεν προέκυψε κάτι εναντίον τους, νομίζω ότι την ευθύνη την φέρει η αστυνομία που έκανε τη διερεύνηση και τις ανακρίσεις και ακόμη περισσότερο η Νομική Υπηρεσία που έδωσε τις οδηγίες.
Το δεύτερο θέμα μαζί του, το αρνητικό, είναι η απροθυμία του να συγκρουστεί με το κατεστημένο. Και αυτό είναι ιδιαίτερα αρνητικό για ένα άνθρωπο που πέρασε την εικόνα εκείνου που όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει και δεν χαρίζει κάστανο. Τέτοια περίπτωση για παράδειγμα, ήταν η διερεύνηση της εμπλοκής του γραφείου του Αναστασιάδη στην υπόθεση της Ryanair. Άλλη τέτοια περίπτωση, που αν και κτυπητή πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, ήταν η δήλωση του ότι ο Γενικός Εισαγγελέας καλά κάνει και διερευνά το θέμα της Focus. Μα κανένας δεν είχε ισχυριστεί το αντίθετο. Το θέμα που συζητείτο ήταν ότι ο Κληρίδης βγήκε και έκανε εκείνη την παντελώς αχρείαστη δήλωση, απλά για να κάνει μετατόπιση θέματος. Άρα εδώ ο Οδυσσέας ελέγχεται και μάλιστα πολύ σοβαρά, γιατί προσπάθησε να προσφέρει δεκανίκια και προστασία στον Κληρίδη που είχε εκτεθεί. Και επαναλαμβάνω, αυτό πέρασε σχεδόν απαρατήρητο.

Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες για όσα ανάφεραν για το θέμα της Πρυτάνεως του ΤΕΠΑΚ. Μετά τη Δρομολαξιά, είναι ίσως η πιο χοντρή επίδειξη φασιστικής νοοτροπίας από τους κυβερνώντες και τα εκτελεστικά τους όργανα.

Anef_Oriwn είπε...

Φίλε Απόλλωνα,

Δεν θα διαφωνήσω μαζί ΣΟΥ ότι ο σημερινός Γενικός Ελεγκτής έχει προχωρήσει στην «ανάδειξη [...] όλων αυτών των θεμάτων διαφθοράς που είδαμε»... Όλ’ αυτά όμως, δεν παύουν να αποτελούν απέλπιδες και περιορισμένες κινήσεις και προσπάθειες ενός συγκεκριμένου ανθρώπου [που προφανώς την είδε και Μεσσίας!] να διορθώσεις κάποια πράματα στον τρόπο που λειτουργεί η κρατική μηχανή και οι θεσμοί τους αστικού μας κράτους. Στόχος [όπως βγαίνει προς τα έξω και δεν τον αμφισβητώ] η βελτίωση της λειτουργίας των θεσμών [και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης] και η πιο ορθολογιστική διαχείριση των κρατικών κονδυλίων – δηλ. να περιοριστούν οι σπατάλες και οι μίζες [αλλά συνάμα και τα κρατικά έξοδα και κατ’ επέκταση και το κοινωνικό κράτος] και να γίνει πιο αποδοτική η κρατική μηχανή. Υποσυνείδητα όμως, αυτή η επιδιωκόμενη πιο “σωστή” και πιο αποδοτική λειτουργία των (αστικών) θεσμών [και της αστικής κρατικής μηχανής] έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση πρώτα και κύρια του κεφαλαίου [ασχέτως αν μέσα από τον τυχόν περιορισμό της διαφθοράς και των διαπλοκών θα ωφεληθεί και η ευρύτερη κοινωνία]...
Όμως, ως γνωστόν [για ΕΜΑΣ του πιο ψαγμένους] η διαπλοκή και η διαφθορά αποτελούν εγγενή χαρακτηριστικά του καπιταλιστικού/αστικού συστήματος, γι’ αυτό και παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες του όποιου Γενικού Ελεγκτή ή αλλού πολιτειακού (θεσμικού) αξιωματούχου για την αποκάλυψη φαινομένων διαφθοράς και τη γενικότερη βελτίωση της κατάστασης, τα (θετικά) αποτελέσματα θα είναι περιορισμένης έκτασης. Εξ ου και «η απροθυμία του [σημ.: του Γενικού Ελεγκτή] να συγκρουστεί με το κατεστημένο...» Αν δεν υπάρχει και πολιτική βούληση για κοινωνικές τομές κι ανατροπές ΤΙΠΟΤΑ δεν θ’ αλλάξει στο τέλος... Και παρ’ όλο που επικροτούμε τέτοιες κινήσεις, παράλληλα παρατηρούμε ότι κι αυτό το ζήτημα έχει τις ταξικές του πτυχές και διαστάσεις...