Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Ανάρτηση 13/2015 [γυναικεία, εορταστική, ευχετήρια, αγωνιστική, τραγουδιστική] – Λίγα λόγια για τη Μέρα της Γυναίκας... Κι ένα τραγούδι για τη Γυναίκα και μια δήλωση για την εγκυμοσύνη από την νεαρή χιλιανή Κομμουνίστρια Camila Vallejo...


Εισαγωγικά

8 του Μάρτη αύριο και θα (ξανα)γιορτάσουμε τη Μέρα της Γυναίκας. Ως γνωστό [κυρίως στους πιο ψαγμένους και στις πιο ψαγμένες] η Μέρα της Γυναίκας καθιερώθηκε για να τιμούνται πρώτα και κύρια οι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες του Γυναικείου Κινήματος ενάντια στα κοινωνικοοικονομικά κατεστημένα, για κοινωνική χειραφέτηση και ισότητα, πολιτική απελευθέρωση και οικονομική ανεξαρτησία, κι ΌΧΙ για να γίνονται αποκλειστικά και μόνο ξεφαντώματα στα κέντρα με χορούς πάνω στα τραπέζια και αυτάρεσκες κόντρες με τους Άντρες. 

[Να ομολογήσω ότι με ενοχλεί ιδιαίτερα η κουβέντα που λέγεται από κάποιες επώνυμες ή ανώνυμες γυναίκες, ότι «δεν αρκεί μόνο μια μέρα για να γιορτάζουν η γυναίκες», ή ότι «οι γυναίκες πρέπει να γιορτάζουν κάθε μέρα». Προφανώς δεν θα γνωρίζουν πώς και γιατί καθιερώθηκε η 8η του Μάρτη, ως η Μέρα της Γυναίκας. Άραγε οι δικές ΜΑΣ οι τηλεοπτικές περσόνες, μερικές από τις οποίες αγγίζουν και τα όρια της αγραμματοσύνης, όπως η Χριστιάνα Αριστοτέλους, η Άντρη Καραντώνη, η Ελίτα Μιχαηλίδου, η Γιώτα Κουφαλίδου, γνωρίζουν;]...

ΕΓΩ πάντως, τη Μέρα αυτή συνηθίζω να προσφέρω Κόκκινα Τριαντάφυλλα συνοδευόμενα από πολλές ευχές στη Μανά ΜΟΥ, στη Σύντροφο ΜΟΥ, στην Κόρη ΜΟΥ, στις Αδελφές ΜΟΥ και σε κάποιες καλές Φίλες...


 ΕΜΕΙΣ εδώ σήμερα, θα τιμήσουμε [ως Πολιτμπιουρό του Blog] τη Μέρα της Γυναίκας [και φυσικά και τις Γυναίκες] με δύο τρόπους:

-  Πρώτον,  μ’ ένα τραγούδι, που (πρωτο)άκουσα πριν μερικές μέρες από τον “ΑΣΤΡΑ”˙ τίτλος του “Γυναίκα 2000” [γράφτηκε το 1999] και αντικατοπτρίζει με πολλή παραστατικότητα πολλές σημερινές πραγματικότητες που αφορούν τις γυναίκες και πώς αυτές παρουσιάζονται μέσα από τα κυρίαρχα ιδεολόγημα [για τη Γυναίκα] που προβάλλουν σήμερα τα ΜΜΕ με στόχο και σκοπό τη χειραγώγηση της˙ οι στίχοι και η μουσική είναι κάποιου Γιώργου Αραπάκη  - ΔΕΝ ΜΟΎ είναι γνωστός!], και

-  Δεύτερον, παραθέτοντας αποσπάσματα από μια δήλωση τον Απρίλη του 2013 [σχετικά με την εγκυμοσύνη της] της πανέμορφης νεαρής [μόλις 27 χρονών!] χιλιανής κομουνίστριας Camila Vallejo [Καμίλα Βαγιέχο], μαχητικής ηγετικής μορφής του χιλιανού φοιτητικού κινήματος πριν μερικά χρόνια και βουλευτίνας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής σήμερα. Είναι αυτονόητο φυσικά ότι αν η Camila δεν ήταν τόσο όμορφη, ελάχιστοι εκτός Χιλής θα ήξεραν το όνομά της, όμως τη διασημότητά της δεν τη χρωστά μόνο στην εμφάνισή της αλλά κυρίως στο ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα των τελευταίων χρόνων τού οποίου ηγείτο.



****************************

“Γυναίκα 2000”
(Στίχοι, μουσική και τραγούδι: Γιώργος Αραπάκης)


[Οι στίχοι θα ακολουθήσουν]...  
[Και οι στίχοι του άσματος]... 
  
Πέτα τις κούκλες στα σκουπίδια
Πέτα κραγιόν και στολίδια.
Φτύσε το ρόλο που δεν σου ‘δωσαν
Τ’ αρσενικά και σε προδώσαν.  

Πάψε να κάνεις τη γατούλα
Να ‘σαι αφέντρα κι όχι δούλα
Να ‘σαι περήφανη που ασπρίζεις
Με το μυαλό να ξεχωρίζεις.

Κατάματα το χρόνο κοίτα
Μη θέλεις άκοπη τη πίτα
Και το σκυλί να ‘χεις χορτάτο
Θνητοί είμαστε στο κάτω κάτω

Μην πας ποτέ στα καλλιστεία
Μείνε μια άγνωστη Μαρία
Δείξε αλλιώς τη δύναμη σου
Κράτα για σένα το κορμί σου

Το χαζοκούτι σε αφιονίζει
Με τη βεντέτα που γυαλίζει
Και κάθε λέξη της μπαρούφα
Τι κάνει αστραφτερά τα ρούχα

Κατευθυνόμενες πυθίες  
Και οι γεροντοκόρες θείες
Αποφασίζουνε για σένα
Συσκευασία δυο σ’ ένα

Κράτα στο δίκιο σου μια θέση
Να κάνεις ότι σου αρέσει
Να ευωδιάζεις σαν τα ρόδα
Και μην ακούς τι λέει η μόδα

Φτιάξε όπως θέλεις τα μαλλιά σου
Κράτα ζεστή την αγκαλιά σου
Για κείνους που θα σ’ αγαπήσουν
Μη δίνεις ότι σου ζητήσουν

Δεν ήρθα να σε συμβουλέψω
Ούτε το δίκιο σου να κλέψω
Να πάρεις θέλω ότι σου πρέπει
Αλλιώς πτερόεντα τα έπη  

***********************************
Από το “Πολεμάμε και τραγουδάμε” στο “Πολεμάμε και φέρνουμε παιδιά στον κόσμο”!

{Οι υπογραμμίσεις και οι επιχρωματώσεις είναι δικές ΜΟΥ}...  
«Μέσα μου αναπτύσσεται άλλος ένας πανίσχυρος λόγος για να συνεχίσω να μάχομαι.
[…] Δεν είναι πια συνηθισμένο για μια γυναίκα να εξηγεί δημόσια τα κίνητρα ή τους λόγους που την οδήγησαν στο να πάρει μια τόσο σημαντική απόφαση όπως το να φέρει ένα παιδί στον κόσμο, σ’ αυτόν τον κόσμο. Αλλά μπροστά στις τελευταίες εξελίξεις κι επειδή νομίζω ότι κάποιος πρέπει να λέει ανοιχτά τα πράγματα που θεωρεί σημαντικά, όχι μόνο στους πολύ κοντινούς τους ανθρώπους αλλά σε όλους, θέλω να σας πω πόσο υπέροχο είναι για μένα αυτό που συμβαίνει.
Όλα αυτά τα χρόνια που είμαστε μαζί με τον Χούλιο, [σημ. δική ΜΟΥ: είναι ο σύντροφος της] περάσαμε δύσκολες αλλά και πολύ ευτυχισμένες στιγμές. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε σπουδαία πράγματα και να μοιραστούμε εμπειρίες που μας σημάδεψαν, όπως θα σημάδευαν κάθε ζευγάρι σ’ αυτό τον κόσμο, αλλά πραγματικά τίποτα δεν ήταν πιο σημαντικό και τίποτα δεν περιμέναμε με τόση λαχτάρα όσο το να περιμένουμε αυτό το μωρό.
[…] Η αναμονή του παιδιού ενισχύει τη θέλησή μου να αγωνιστώ για μια χώρα χωρίς αδικία, μια χώρα με πραγματική δικαιοσύνη, μια χώρα περισσότερο ευτυχισμένη: και σ’ αυτή τη χώρα θέλω να μεγαλώσει το παιδί μου».
[Σημείωση δική ΜΟΥ: τον Νοέμβριο του 2013 διεξήχθησαν εκλογές στη Χιλή˙ η ίδια εκλέχτηκε βουλευτίνα με ψηλό ποσοστό ψήφων, ενώ Πρόεδρος της χώρας εκλέχτηκε η υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος Michelle Bachelet, την οποία υποστήριξε και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Χιλής]...
«Πολλοί με ρωτούν αν η προεκλογική εκστρατεία θα φέρει εμπόδια στην εγκυμοσύνη μου ή το αντίστροφο, δηλ. αν η εγκυμοσύνη θα με δυσκολέψει στην προεκλογική εκστρατεία. Σε όλους απαντώ ότι τίποτα σ’ αυτή τη ζωή και ιδίως σ’ αυτή τη χώρα δεν είναι εύκολο και ότι υπάρχουν εκατομμύρια γυναίκες που περνούν την εγκυμοσύνη τους σε δύσκολες συνθήκες, ίσως δυσκολότερες από αυτές που αντιμετωπίζω εγώ.
»Χιλιάδες έγκυες γυναίκες δουλεύουν κάτω από πολύ σκληρές συνθήκες, άλλες αναγκάζονται να σπουδάζουν και ταυτόχρονα να εργάζονται ή να κρατούν ολόκληρο νοικοκυριό. Άλλες κατοικούν σε αντίξοες γεωγραφικές συνθήκες, πολιορκημένες από τη φτώχεια και την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών και όμως αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, ενώ άλλες αντιμετωπίζουν τεράστια οικογενειακά προβλήματα. Όλες αυτές οι γυναίκες παλεύουν με νύχια και με δόντια για να καλυτερέψει η ζωή μας και δεν νομίζω ότι η προσωπική μου περίπτωση είναι η εξαίρεση.
»Θέλω όμως να πω ότι η εγκυμοσύνη, όταν παίρνουμε την απόφαση ελεύθερα, με επίγνωση και αγάπη, μπορεί να έχει σωματικές συνέπειες, αλλά η εσωτερική δύναμη που σου δίνει είναι αφάνταστη. Δεν μεγαλώνει μόνο η κοιλιά μας αλλά και η καρδιά μας.
»Πριν λίγο καιρό πήρα την απόφαση να κατέβω στον πολιτικό στίβο, μαζί με άλλους συναγωνιστές -μια απόφαση που  προφανώς θα απαιτήσει πολλά από τη ζωή μου. Αν ανέβαλα την εγκυμοσύνη λόγω της προεκλογικής εκστρατείας, αργότερα θα αντιμετώπιζα άλλες μάχες οπότε η αναβολή θα διαρκούσε επ’ άπειρον.
»Θα δώσω την προεκλογική μάχη στη γενέτειρά μου».

Υποκλίνομαι και στην Ομορφιά της και στη Μαχητικότητα της! Πάντοτε ΜΕ εντυπωσίαζαν και ΜΕ μάγευαν οι Όμορφες Γυναίκες που συντάσσονταν πολιτικά με την Αριστερά.
Την ηλίθια άποψη ότι οι όμορφες γυναίκες δεν μπορεί να οργανώνονται και να δραστηριοποιούνται στον χώρο της Αριστεράς την διάβασα κάπου κατά τις τελευταίες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα. Τότε το ΚΚΕ είχε υποδείξει αρκετές νέες κι όμορφες συντρόφισσες για υποψήφιες δημαρχίνες [και για κάποια άλλα πόστα] και κάποιος διερωτήθηκε βλακωδώς «τι γυρεύουν τόσο όμορφες γυναίκες στο ΚΚΕ»...

Anef_Oriwn
[να ζήσουν οι Γυναίκες (ΜΑΣ)!!!]
Σάββατο 7/3/2015

5 σχόλια:

Anef_Oriwn είπε...

Αντιγράφω από σημερινή σχετική με την 8η του Μάρτη ανάρτηση του ελλαδικού φιλο-ΚΚΕ blog Fadomduck2 [link: http://fadomduck2.blogspot.com/2015/03/79.html]:
«Η γυναίκα βγήκε από τη κουζίνα-φυλακή της για να περάσει στα ράφια της αγοράς ως προϊόν. Οι προδιαγραφές και οι οδηγίες για μια “πετυχημένη” ζωή υπάρχουν ευκρινώς διατυπωμένες σε περιοδικά και προβάλλονται από τους τηλεοπτικούς δέκτες καθημερινά, ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες για το προτιμώμενο πρότυπο. Το πέρασμα σε μια εποχή βαθύτερης και πιο ολοκληρωτικής εκμετάλλευσης της φύσης της και της δυναμικής της, έγινε σχεδόν βελούδινα, τόσο ώστε να κουνά την τιμολογιακή της αξία ως σημαία χειραφέτησης.
Το γυναικείο πρότυπο κινείται πλέον στον άξονα Άννα Διαμαντοπούλου - Βούλα Βαβάτση, δυο διαφορετικές πλευρές του ίδιου συμβιβασμού και της ίδιας υποτέλειας...»

Αυτήν τη Βούλα Βαβάτση μπορείτε να τη δείτε να μιλά, με περισσή χαρη, εδώ στο link:
https://www.youtube.com/watch?v=s2uHBzMncMU˙ όσο την αντέξετε φυσικά! Δείτε πώς μάshεται, η χαζοβιόλα, με τα μαλλιά της...

Ανώνυμος είπε...

Άραγε οι δικές ΜΑΣ οι τηλεοπτικές περσόνες, μερικές από τις οποίες αγγίζουν και τα όρια της αγραμματοσύνης, όπως η Χριστιάνα Αριστοτέλους, η Άντρη Καραντώνη, η Ελίτα Μιχαηλίδου, η Γιώτα Κουφαλίδου, γνωρίζουν;]...

Tις έλεγξες όλες αυτές και τις έβγαλες αγράμματες; Να σαι λιγότερο απόλυτος. Τουλάχιστον τη μια απ' αυτές που την ξέρω προσωπικά είναι απαστράπτουσα όχι μόνον εμφανισιακά!

Ανώνυμος είπε...

η μια

Anef_Oriwn είπε...

Ανώνυμε,

Δεν ξέρω σε ποια ακριβώς από τις 4 τηλεοπτικές περσόνες για τις οποίες έκανα λόγο, αναφέρεσαι όταν λες ότι «είναι απαστράπτουσα όχι μόνον εμφανισιακά», γι’ αυτό και επέτρεψε ΜΟΥ να αναλύσω λίγο την τοποθέτηση ΜΟΥ για να μην εκληφθεί και ως αφορισμός...
Κατ’ αρχάς έχω την άποψη ότι τους τούς πάνε γάντι μερικοί από τους στίχους του τραγουδιού που παράθεσα πιο πάνω, όπως οι ακόλουθοι:
«Φτύσε το ρόλο που δεν σου ‘δωσαν»
«Πάψε να κάνεις τη γατούλα»
«Κράτα για σένα το κορμί σου»
«Το χαζοκούτι σε αφιονίζει»


Πιο συγκεκριμένα:
- Χριστιάνα Αριστοτέλους: τί τής περνά και παρουσιάζει, κάθε απόγευμα στο “Μέγα”; Ένα τηλεοπτικό life style μαγκαζίνο που επικεντρώνεται κυρίως στην προσωπική ζωή και τις προσωπικές στιγμές του κάθε και της κάθε star… Είναι εξωφρενικά αυτά μερικές φορές που λέγονται και σχολιάζονται εκεί... Αλήθεια τι κουλτούρα και τη παιδεία καλλιεργούν στον κόσμο που τους παρακολουθεί... Κάποιες φορές η Αριστοτέλους αφήνει κατά μέρος τις κρεβατοκάμαρες των φιλοξενούμενων της, τα σώβρακα και τα string-κια τους και παρουσιάζει και γραβατωμένους κυρίους να μιλούν για την οικονομία κι δεν ξέρω κι ΕΓΩ τί άλλο με την ίδια να κάνει χαζο-ηλίθιες ερωτήσεις...

- Άντρη Καραντώνη: ως γνωστόν [για όσους παρακολουθούν έστω κι λίγη τηλεόραση] εδώ και κάποιους μήνες παρουσιάζει από το ΡΙΚ1 το τηλεπαιχνίδι “Πόσα Ξέρεις”, όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να διαγωνιστούν και πάνω στην ελληνική γλώσσα˙η ίδια όμως, ως φάνηκε λίγο κατέχει την ελληνική. Τις προάλλες, αντί να λέει «της Πόλης της Χρυσοχούς» [στη γενική και η λέξη «Χρυσοχούς»] έλεγε συνεχώς [δηλ. πάμπολλες φορές] «της Πόλης της Χρυσοχού» [χωρίς σίγμα στο τέλος]... {Να σημειώσω ότι μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναδεικνύεται γενικώς η αγραμματοσύνη ΜΑΣ γενικώς ως κυπραίοι}...

- Ελίτα Μιχαηλίδου: προσπάθησε κατά καιρούς να παρουσιάσει από τα προγράμματα [στους σταθμούς που έχει δουλέψει] της ιστορικά θέματα˙ καταφανής ήταν η αχαπαροσύνη της πάνω σε κάποια ζητήματα που δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να τα ψάξει, ας πούμεν για την περίοδο της ΕΟΚΑς της Πρώτης. Έδειχνε έκπληκτη ή έκαμνε την έκπληκτη για κάποια πράγματα που άκουγε, υποτίθεται για πρώτη φορά... Εκείνο που της περνά [ως συντηρητικούρα που είναι] είναι να παρουσιάζει θέματα θρησκευτικού περιεχομένου [για αγίους, θαύματα κι άλλα μεταφυσικά φαινόμενα], να κουνά σαν “κατσελλούα” το κεφάλι της όταν συμφωνά με κάτι που λέγεται και να εξεγείρεται όταν με παρέμβαση του κάποιος τηλεθεατής θίγει τα ιερά και τα όσια της φυλής μας...

- Γιώτα Κουφαλίδου: αφού απέτυχε να γίνει ηθοποιός [ξεγυμνωντας ουκ ολίγες φορές το «κορμί» της] αποφάσισε να γίνει τηλεπαρουσιάστρια˙ προφανώς κάποιοι [εκεί στο γέριμο το “Plus”] θα πίστεψαν ότι σ’ αυτόν τον τομέα θα τα καταφέρει καλύτερα... Τί παρουσιάζει όμως; Ένα κουτσομπολίστικο life style περιοδικό όπως ανάφερα και για τη Χριστιάνα πιο πάνω...

Anef_Oriwn είπε...

Ξέχασα τη γνωστή [από τότε που προεκλογικά στεκόταν παρά τω Νίκαρω ως η επί του Τύπου Βοηθός του Εκπρόσωπου του] και μη εξαιρετέα, Γωγώ Αλεξαντράτου - Προύντζου [μα τί έγινε εκείνο το παιδί, ο ΑΠΟΕΛίστας ο Χαράλαμπος]... Εν «τούτη» που παρουσιάζει το πρόγραμμα “Ανοιχτή Γραμμή” στο “Σίγμα”...
Χτες μάλιστα [η Γωγώ] χτύπησε και ρέστα στον κιτρινισμό [ξανά] με την υπόθεση του Μαρί, που όπως την Κόα Κόλα σερβίρεται ανά πάσα στιγμή και με όλα, φτάνει να δοθεί η αφορμή. Τούτη τη φορά με το ζήτημα αν θα απονεμηθεί χάρη στον αδίκως καταδικασθέντα και με σοβαρά προβλήματα υγείας Κώστα Παπακώστα και τις ενστάσεις των συγγενών των θυμάτων - link: http://www.sigmalive.com/news/local/213805/syzygos-papakosta-den-exei-efthynioute-typseis-o-syzygos-mou