Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Ανάρτηση 105/2014 [επίκαιρη, πολιτική, Γιωρκατζιηκή, αντι-“ηθική” και εξ αναδημοσιεύσεως] - Δύο κείμενα από τη “Χαραυγή”: το ένα για το συμβόλαιο της Γιωρκάτζιη και το άλλο για τον «πήχη της ηθικής» του Χάσικου...


Σύντομα εισαγωγικά και επεξηγηματικά

Σήμερα αναδημοσιεύουμε δύο άρθρα, ένα από την χτεσινή “Χαραυγή κι ένα τη σημερινή, τα οποία ασχολούνται με 2-3 τα επίκαιρα ζητήματα:

1.  Το περιβόητο συμβόλαιο της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας κας Χρυστάλλας Γιωρκάτζιη και τους όρους που είχαν απαλειφτεί απ’ αυτό και που δήθεν δεν είχε ιδέα ο Νίκαρος, [μα τι Πρόεδρος είναι;], και 
2. Τον περιβόητο «πήχη σε σχέση με την ηθική που πρέπει να διέπει τους αξιωματούχους του Κράτους» και τον οποίο «ανέβασε πολύ ψηλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», ως είπε ο διαβόητος [για τη συμμετοχή του στο πραξικόπημα] Χάσικος, καουμπόη Υπουργός σήμερα...  

Για το πρώτο θέμα ρίξτε μια μάτια και στην προηγούμενη ανάρτηση ΜΑΣ, ενώ για το δεύτερο θα επιχειρήσουμε να γράψουμε κι ΕΜΕΙΣ λίγα λόγια έστω και ετεροχρονισμένα...

************************************
“Βιάζουν τη νοημοσύνη μας”
[από τη “Χαραυγή”, Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014, στήλη “Της σύνταξης”, σελ. 5]

{Οι υπογραμμίσεις και οι επιχρωματώσεις είναι δικές μου. Επίσης δικές μου είναι και οι σημειώσεις με κόκκινο χρώμα που είναι μέσα σε αγκύλες}...

Είναι προφανές ότι η απάλειψη από το συμβόλαιο της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας του συγκεκριμένου όρου για τη σύγκρουση συμφερόντων προκαλεί τεράστια ερωτηματικά και θα πρέπει να διενεργηθεί κοινοβουλευτική έρευνα.
Εγείρεται πλέον μείζον ζήτημα αξιοπιστίας τόσο για την κα Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, αλλά ενδεχομένως και για τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος χειρίζεται ακόμη και τις τύχες μας στο Κυπριακό.
Δεν είναι αρκετή η απολογία του Προέδρου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν ελέγχθηκε κατά γράμμα το συμβόλαιο που υπεγράφη και οι τυχόν αλλαγές που επέφερε εν αγνοία του ο υπό διορισμό αξιωματούχος.
Εάν ο Πρόεδρος όντως ξεγελάστηκε από την κα Γιωρκάτζη αφαιρώντας μια άκρως σημαντική ρήτρα από το συμβόλαιο, τι πρέπει να αναμένουμε σε ζητήματα που άπτονται της επιβίωσης του λαού και επίλυσης του Κυπριακού;
Είναι σε όλους γνωστό ότι η θυγατέρα της κας Γιωρκάτζη εργοδοτείται στο δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον κ. Βγενόπουλο και τη MIG στη δικαστική διαμάχη με το κράτος.
Το κράτος διεκδικεί από τον κ. Βγενόπουλο γύρω στα 5 δις ευρώ. Όλη η υποστηρικτική γραμμή που θα ακολουθήσει το κράτος για να κερδίσει τη δίκη προς όφελος του κυπριακού λαού περνά μέσα από την Κεντρική Τράπεζα, η οποία παραχωρεί εμπιστευτικά και άκρως απόρρητα έγγραφα προς τη Γενική Εισαγγελία. Ως εκ τούτου αυτά τα υψίστης σημασίας έγγραφα δεν μπορεί να αφήνονται στην τύχη και στην καλή
διάθεση του κάθε αξιωματούχου.
Στην προκειμένη περίπτωση οι υποψίες εντείνονται και καταρρακώνουν ακόμη περισσότερο τον ανεξάρτητο θεσμό, [μα ποιον ανεξάρτητο θεσμό σιόρ; Δεν είναι ΟΛΟΙ οι θεσμοί που (εξ)υπηρετούν το υπάρχον σύστημα;] αφού όπως αποδείχθηκε αφαιρέθηκε η επίμαχη παράγραφος για να καλυφθεί η θέση από την κα Γιωρκάτζη.
Η Διοικητής όταν έφυγε από τη Βουλή πυροβολώντας δήλωσε ότι μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος ενημέρωσε τον Πρόεδρο, ο οποίος μάλιστα της ανέφερε ότι «γνωρίζουμε όλοι από πού προέρχονται αυτά τα πυρά».
Ο κ. Αναστασιάδης στη δήλωσή του διέψευσε κατηγορηματικά ότι γνώριζε. [Ο Πρόεδρος «εν τζιαι...»]
Όμως και αν δεχθούμε ότι δεν γνώριζε, τι έκανε μετά που έμαθε; Από τον περασμένο Σεπτέμβριο δημοσιοποιήθηκε το όλο ζήτημα. Μέχρι και ο Γενικός Εισαγγελέας προέβη σε δηλώσεις και ως εκ τούτου ήταν αδύνατο ο Πρόεδρος να μην ενημερώθηκε από τους συμβούλους του.
Όμως τήρησε μιαν εκκωφαντική σιωπή μέχρι την περασμένη Παρασκευή, αφού το θέμα πλέον είχε ξεφύγει και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις με την παραδοχή Γιωρκάτζη ότι αφαιρέθηκε η συγκεκριμένη παράγραφος.
Τα γεγονότα φωνάζουν από μόνα τους ότι ο Πρόεδρος προφανώς γνώριζε, αλλά προτίμησε να αφήσει εκτεθειμένη τη Διοικητή στα δύσκολα.
Στα μάτια του κόσμου φαντάζει τόσο απλό ότι υπήρξε προσυνεννόηση για το συμβόλαιο σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που οι όποιες δικαιολογίες και προσχήματα βιάζουν τη νοημοσύνη.
Και το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί αφαιρέθηκε η συγκεκριμένη παράγραφος;

**********************************
“Ο πήχης και το πραξικοπηματικό βρικολάκιασμα”
[του Νικόλα Νικόλα, “Χαραυγή”, Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014, στήλη “Επωνύμως”, σελ. 6]

{Οι υπογραμμίσεις και οι επιχρωματώσεις είναι δικές μου. Επίσης δικές μου είναι και οι σημειώσεις με κόκκινο χρώμα που είναι μέσα σε αγκύλες}...

Την ώρα που οι κυβερνώντες έχουν το θράσος να μιλάνε για «πήχη ηθικής» [τάδε έφη Χάσικος ο κυκλοφορών με καλασνίκοφ κατά το πραξικόπημα αν και μαθητής, ενώ άλλοι μαθητές αντιστάθηκαν στο πραξικόπημα και την κατάλυση της δημοκρατίας] τις προκλήσεις τους να στοχεύουν στην παραχάραξη της Ιστορίας και τη «δικαίωση» του πραξικοπήματος, μας θυμίζουν γιατί δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη η αναίδειά τους. Στα λόγια οι κυβερνώντες του ΔΗΣΥ μπορούν να λένε ό,τι θέλουν για τον πολύ ψηλό πήχη που έθεσαν σε ζητήματα ηθικής. Η πράξη, όμως, και η σωρεία παραδειγμάτων αταξίας της κυβέρνησης Αναστασιάδη που χθες παρέθεσε το ΑΚΕΛ, δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Αλλάζοντας ουσιαστικά όπως και με τον όρο «δεσμεύομαι» τη σημασία της φράσης «θέτω τον πήχη ψηλά». Μια φράση από το στίβο που θέλει να δείξει ότι κάποιος θέτει ψηλούς στόχους. Οι κυβερνώντες μας λένε ουσιαστικά ότι έχουν θέσει τον πήχη σε πολύ υψηλό επίπεδο. Κάτι όπως το στοιχειωμένο ρεκόρ του Σεργκέι Μπούμπκα στο επί κοντώ, που από το 1993 μόλις φέτος τον Φεβρουάριο το έσπασε ο Γάλλος Ρενό Λαβιλενί. Όμως η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, όπως θρυμμάτισε τη σημασία της λέξης «δεσμεύομαι» και σ’ αυτή την περίπτωση δίνει το αντίθετο νόημα με τις πράξεις της. Έχει θέσει τόσο ψηλά τον πήχη που μπορεί με πάσαν ευκολία να περνά από κάτω... [και με τα χέρια στην ανάταση]... Ενώ ο πολύς κόσμος κρατά το βλέμμα του στον ψηλό πήχη, από κάτω οι κυβερνώντες δημιουργούν ένα δικό τους “άθλημα”. Ένα είδος σκυταλοδρομίας σε δρόμο όμως αντοχής, με ατέλειωτα “λάθη, “πταίσματα” και «εγώ εν τζιαι» να παρελαύνουν πάντοτε κάτω από τον πήχη. Έναν πήχη που φαίνεται να μπήκε μόνο σαν ντεκόρ σε ένα γήπεδο που οι θεατές βλέπουν μόνο αυτά που μεταδίδονται. Και δεν βλέπουν ότι οι επίδοξοι “αθλητές” δεν κρατάνε καν κοντάρι... Στον αντίποδα ο πήχης που θέτουν οι κυβερνώντες για δικαίωση των πραξικοπηματιών που έτσι κι αλλιώς στεγάστηκαν στο κόμμα τους, είναι εύκολος στόχος. Εκεί έχουν το κοντάρι ακονισμένο και κλείνουν τα αφτιά τους στα γιουχαΐσματα των θεατών που προκλητικά μπροστά στα μάτια τους βλέπουν με κάθε ευκαιρία τους κυβερνώντες να δικαιώνουν όσους σχεδίασαν το τουρκοφόρο πραξικόπημα και όσους έστρεψαν τα όπλα κατά της Δημοκρατίας υλοποιώντας το πρώτο μέρος του δίδυμου ΝΑΤΟϊκού εγκλήματος. Από την παρουσία Υπουργών σε μνημόσυνα και κηδείες πραξικοπηματιών μέχρι τον Πρόεδρο, ο οποίος έχει το θράσος να μιλά για τα «οράματα» του Γρίβα. Ούτε καν πως μας θυμίζει καθημερινά ο Πενταδάκτυλος το ποιόν του ολετήρα Γρίβα και των ΕΟΚΑΒητατζήδων. Τι περιμένει, όμως, κάποιος από όσους χαρακτηρίζουν το προδοτικό πραξικόπημα «εμφύλια σύγκρουση»; Ψηλά, λοιπόν, ο πήχης της ηθικής, για να περνούν από κάτω άνετα οι κυβερνώντες, ενώ αναδεικνύονται πρωταθλητές στο πραξικοπηματικό βρικολάκιασμα!

Anef_Oriwn
[ενάντια στα περιπαιξίματα, τα «εγιώ εν τζιαι» και στα μέτρα και τους πήχεις της ψευτο-ηθικής]
Τρίτη 4/11/2014 

1 σχόλιο:

Anef_Oriwn είπε...

Σύμφωνα με δημοσίευμα της σημερινής “Χαραυγής” [link: http://www.haravgi.com.cy/site-article-57896-gr.php#axzz3IIrpd68t] το μέλος του Π.Γ. του ΔΗΣΥ, Γ. Γεωργίου έκαμε δηλώσεις για αμφίπλευρες οι ευθύνες στο σκάνδαλο Γιωρκάτζη επιρρίπτοντας για πρώτη φορά ευθέως ευθύνες εκ των έσω και στον Πρόεδρο.
Μιλώντας στη εκπομπή του “Σίγμα” “Μεσημέρι και κάτι” και σχολιάζοντας την αφαίρεση της επίμαχης παραγράφου (για τη σύγκρουση συμφερόντων από το συμβόλαιο) της κας Γιωρκάτζη, ο Γ. Γεωργίου υπέδειξε πως «και οι δύο πλευρές (Πρόεδρος - Διοικητής) κινήθηκαν με τέτοιο τρόπο, που καταντήσαμε τη χώρα μας ρεντίκολο όσον αφορά το θέμα του θεσμού του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας .
Νίκαρε δεύρο έξω [από το Προεδρικό] για ν’ ακούσεις και τα κοπέλια τα δικά σου!