Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Ανάρτηση 47/2011 [εκλογική, ΑΚΕΛική, κριτική] – Μια πρώτη εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Σκέψεις σκόρπιες, κριτικές και “προβληματικές”...


Προκαταρκτικά και γενικά:

Τελικά και κατά που ελάλεν τζι’ ο αμίμητος τζι’ ασυναγώνιστος [τω καιρώ εκείνω] Χάρρυ Κλυνν [ο Μέγας], «βγήκαν όλοι νικητές και ‘χασαν όλ’ οι άλλοι»! Και όντως η περιβόητη “χαρυνκλίννεια” ρήση [που ειπώθηκε για τα ελληνικά εκλογικά δρώμενα και τη στάση που ακολουθούσαν τα ελληνικά κόμματα άμα τη ανακοινώσει των αποτελεσμάτων των εκλογών], πάει γάντι και για τα αντίστοιχα χτεσινά δικά μας! Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και άλλα ηγετικά κομματικά στελέχη των διαφόρων κομμάτων [που μιλούσαν ψες στα τηλεοπτικά κανάλια] παρουσιάζονταν ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα [πλην εν μέρει των ΕΥΡΩΚΟ-κων που χύσανε μαύρο δάκρυ και προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν την υποχώρηση τους. Ακόμα και οι ΔΗΚΟϊκοί ήταν ικανοποιημένοι [που εχάσαν μόνο δύο έδρες]!!!

Με βάση λοιπόν τα τελικά αποτελέσματα και τις δηλώσεις ανώτατων κομματικών στελεχών, εκτιμώ ότι «όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν»!

- Ο “Συναγερμός” [με ποσοστό 34,3%] είχε άνοδο 3,8%. Όμως πως να μην τ’ αυξήσει όταν ο ΔΗΣΥ μετατράπηκε σε κόμμα “απ’ όλα έχει το πανέρι” [από τον Στυλιανίδη και την Ξένια μέχρι τον Σαμάρα, τον Χρήστο Κληρίδη και τον Σαμψών]. Και μετά λένε πως εν οι ΑΚΕΛικοί αρνιά!

- Το ΑΚΕΛ [με ποσοστό 32,7%] είχε κι αυτό μικρή άνοδο [της τάξεως του 1,4%] σε σχέση με το 2006, άρα κι αυτοί ευχαριστημένοι [κερδίσανε και μια επιπλέον έδρα].

- Επίσης κι η ΕΔΕΚ έμεινε ικανοποιημένη που διατήρησε τα ποσοστά της [8,9%] και το μικρομάγαζο της!

- Αλλά και στο ΔΗΚΟ πανηγυρίζουν γιατί περιόρισαν τις απώλειες [τελικό ποσοστό 15,8% - πτώση 2,2%].

- Το ΕΥΡΩΚΟ [όπως είπα και πιο πάνω] έπεσε στο 3,9%. Έχασε 1,9% [ένα ποσοστό, γύρω στο 1%, πήγε στο ΕΛΑΜ κι ένα άλλο στον ΔΗΣΥ] και μια έδρα. Τζιείνον τον Συλλούρη έλυσεν τον η μύλλα μου! Αλλά χάσαμε τζιαι τον Ρίκκον εκ Λεμεσού! Ήταν μάλιστα τόσο σίγουρος ότι θα εκλεγόταν που σε μια τελευταία δημοσκόπηση ΜΑΣ έλεγε πως την επόμενη Βουλή θα έβαζε θέμα για τον τρόπο που γίνονται και ανακοινώνονται οι δημοσκοπήσεις.

- Τέλος οι Οικολόγοι αν και συγκρατημένοι [γιατί ανέμεναν περισσότερα] χαίρονται γιατί είχαν κι αυτοί αύξηση [από το 1,95% ανέβηκαν στο 2,2%!]

Εκείνο που [με περισσή ανησυχία μάλιστα] έχουν επισημάνει ΟΛΟΙ [οι πολιτικοί] είναι η αποχή, η οποία ανήλθε σε ποσοστό πέραν του 21%. Όμως σχεδόν κανένας τους δεν σημείωσε ότι η μεγάλη αποχή αποτελεί πρόβλημα ή/και αποτυχία του αστικού πολιτικού συστήματος που φαίνεται πως “έφαεν τα ψουμια του”!

Στην αποχή αναφέρθηκα προκαταρκτικά [κι εγώ] στην προηγούμενη ανάρτηση μου [link: http://aneforiwn.blogspot.com/2011/05/462011.html], οφείλω όμως να παραδεχτώ ότι υπολόγιζα πως θα ήταν μικρότερης έκτασης. Πιο συγκεκριμένα είχα πει ότι «... η αποχή ΔΕΝ θα ανέβει σε ψηλά επίπεδα [γύρω στο 15% θα ‘ναι!]... Και το ποσοστό αυτό θα το ‘χουμε, γιατί τούτη τη φορά τα κόμματα δεν έχουν αναλάβει μεγάλες εκστρατείες για να φέρουν ψηφοφόρους από το εξωτερικό [φοιτητές και εργαζόμενους]...», αλλά έπεσα έξω!

Δύο πολύ ενδιαφέροντα κείμενα για την αποχή ανάρτησε και ο συν-blogger Νέος Ελληνοκύπριος στο Blog του - links: http://newgreekcypriot.blogspot.com/2011/05/blog-post_22.html και http://newgreekcypriot.blogspot.com/2011/05/blog-post_23.html. Στο πρώτο μάλιστα έγινε και μια μεγάλη συζήτηση!

*******************************
Ερωτήματα και σκέψεις επί της επί του εκλογικού αποτελέσματος:

Σκοπός της παρούσας δικής μου ανάρτησης είναι να παραθέσω κάποιες σκέψεις [χτεσινές και σημερινές] σκόρπιες [κι αποδιοπομπαίες και αιρετικές] αλλά τζιαι δκιαολισμούς μου για το εκλογικό αποτέλεσμα, τζιαι κυρίως σ’ ότι αφορά της Αριστερά και τον εκλογικό της συνδυασμό “ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις”.

1. Κατ’ αρχάς προσωπικά ΔΕΝ νοιώθω και τόσο ικανοποιημένος από το γενικότερο εκλογικό αποτέλεσμα. Ναι μεν το ΑΚΕΛ είχε στο τέλος της ημέρας μια μικρή άνοδο [αν και δεν έπιασε το 33,3% που πήρε ο Δημήτρης Χριστόφιας με την ίδια περίπου στήριξη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2008] και κέρδος ακόμα μια έδρα. Και το πέτυχε τελικά «... παρά τον ανηλεή και εκ πανταχόθεν πόλεμο [έμπλεο φανατισμού, λαϊκισμού, διαστρεβλώσεων και παραποιήσεων] που έχει δεχθεί από σύσσωμη την αντιπολίτευση [και την αξιωματική και την υπαξιωματική και την “συγκυβερνώσα” - αυτήν του ανεπίσημου και επίσημου ΔΗΚΟ» [όπως έγραφα και στην προηγούμενη ανάρτηση μου – link: http://aneforiwn.blogspot.com/2011/05/462011.html].

2. Την ίδια ώρα όμως πρέπει να προβληματιστούμε έντονα για την άνοδο της “επίσημης” Δεξιάς, του ΔΗΣΥ, που τελικά κατάντησε ένα συνονθύλευμα αστικού φιλελευθερισμού και εθνικισμού, νεοφιλελευθερισμού κι ας πούμεν και σοσιαλδημοκρατίας και φιλο-ομοσπονδιακών κι αντιομοσπονδιακών τάσεων. Κι αυτό χάριν ενός διαρκούς προεκλογικού παιχνιδιού με στόχο την όσο δυνατή μεγαλύτερη ενότητα του χώρου της Δεξιάς για τις προεδρικές του 2013! Τα μάτια του Αναστασιάδη κοιτάζουν ασκαρδαμυκτί [και για τα καλά πλέον] τον προεδρικό θώκο! Είπεν [ο Αναστασιάδης] πως με το εκλογικό αποτέλεσμα και την άνοδο του “Συναγερμού” «... δημιουργείται δυναμική για μια νέα κοινωνική πλειοψηφία». Όμως τι να εννοούσε άραγε ο ποιητής με τον όρο «κοινωνική πλειοψηφία»; Προφανώς μια «πλειοψηφία» που θα δημιουργηθεί γύρω από τον ΔΗΣΥ και ενάντια στο ΑΚΕΛ για να αναδείξει τον Αναστασιάδη νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και σίγουρα θα δούμε και δείγματα των νέων “συναγερμικών” [“αναστασιαδιακών”] “ενωτικών”(;) ανοιγμάτων και κινήσεων προς την «κοινωνία» των κεντροδεξιών κομμάτων, θα δούμε αυτές τις μέρες εξ αφορμής της επικείμενης [στις 2 του Ιούνη] εκλογής Προέδρου της νέας Βουλής.

3. Από την άλλη πλευρά μπορεί να ειπωθεί πως αν το ΑΚΕΛ είχε πτώση τα πράματα [για τον Πρόεδρο και το Κόμμα και όχι μόνο] θα ήταν καταφανώς χειρότερα. Και σίγουρα έτσι θα ήταν! Γι’ αυτό και ΔΕΝ υποτιμώ ποσώς τη σημασία που έχει για το ΑΚΕΛ το συγκείμενο αυξημένο εκλογικό ποσοστό. Όμως [ως Αριστεροί] ΔΕΝ πρέπει να επαναπαυόμαστε μ’ αυτό και ούτε και να ικανοποιούσαστε μ’ ένα «καλά τα πήγαμε»! Αυτό οδηγεί σε μια αυτο-κολακεία με περιχαράκωση στις θέσεις μας!

4. Δυστυχώς μια ζωή περίπου στα ίδια ποσοστά ανεβοκατεβαίνουν Αριστερά, Δεξιά και Κέντρο. Μήπως αυτά είναι τελικά τα περιθώρια [ή όρια] της κυπριακής Αριστεράς; Γιατί δεν συντελούνται ριζικές αλλαγές και ανακατατάξεις στο εκλογικό χάρτη της Κύπρου «κι όλα τα ίδια μένουν»; Μήπως τελικά έχει δίκιο ο [“νεοσυναγερμικός”] φίλος Strovoliotis όταν γράφει [σε σημερινό κείμενο του στο Blog του] πως το ΑΚΕΛ πρέπει να κινηθεί πλέον προς την κατεύθυνση της σοσιαλδημοκρατίας [link: http://strovoliotis.wordpress.com/2011/05/23/%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%b5%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%b3%cf%8e%ce%bd-1/]:
«Το ΑΚΕΛ επίσης αυξήθηκε, και νοιώθει σίγουρα πολύ ευχαριστημένο. Πολλά νέα πρόσωπα στη βουλή, και μερικές εκπλήξεις: έξω ο Πάμπης Κυρίτσης, ΓΓ της ΠΕΟ, μέσα ο developer Χρ. Τζιοβάνης. Αυτό ας δώσει στο ΑΚΕΛ ένα μήνυμα: Αναμορφωθείτε! Δεν είστε πια ένα κόμμα που παλεύει σε ένα ταξικό αγώνα! Είστε ένα κόμμα που παίρνει το ένα τρίτο αυτών που αποφασίζουν να ψηφίσουν, σας ψηφίζουν εργάτες, επιχειρηματίες, υπάλληλοι, αυτοεργοδοτούμενοι, αφήστε την ξύλινη γλώσσα του παρελθόντος, κινηθείτε προς την σοσιαλδημοκρατία, για να μπορείτε να είστε μια αξιόπιστη δύναμη και στο Κυπριακό και στα λοιπά ζητήματα. Φυσικά δεν είμαι αισιόδοξος. Οι υποψήφιοι του ΑΚΕΛ ήταν τόσο γκρίζοι, τόσο προσεκτικοί να επαναλάβουν ακριβώς εκείνο που όρισε το κόμμα ως πολιτική τους, που δεν δίνουν καμία ελπίδα ανανέωσης. Και ενώ μπορεί το ΑΚΕΛ να φάνηκε πως αύξησε τα ποσοστά του λόγω του ότι λιγότεροι δικοί του ψηφοφόροι απείχαν, αυτό όμως δεν είναι παρηγοριά: αυτά είναι τα όρια του ΑΚΕΛ, και αν θέλει να κάνει ένα άλμα μπροστά πρέπει να αναμορφωθεί. Αναφορικά με πρόσωπα, οφείλω να εκφράσω την χαρά μου για την εκλογή του Γιώργου Λουκαίδη, του Άριστου Δαμιανού, και του Πάμπου Παπαγεωργίου. Ειδικά ο τελευταίος, που είναι και οικονομολόγος, πιστεύω θα είναι σε θέση να βοηθήσει το κόμμα να εκλογικεύσει τα οικονομικά του επιχειρήματα, έστω και αν από τη μέρα που έγινε υποψήφιος του ΑΚΕΛ, μας τα έλεγε λίγο διαφορετικά!

Αυτή όμως είναι μια εντελώς αντίθετη με την ιστορία του ΑΚΕΛ προσέγγιση, που σταδιακά θα οδηγήσει το Κόμμα σε άλλους ατραπούς. Θα το οδηγήσει στο να χάσει το φιλεργατικό του προφίλ, αλλά και το κύριο αντικείμενο της διαχρονικής πολιτικής και πρακτικής του ως Κόμμα των Εργαζομένων! Μήπως η μη επανεκλογή τού Πάμπη Κυρίτση, Γενικού Γραμματέα της ΠΕΟ να έχει σχέση μ’ αυτή την πορεία;

5. Υπάρχει φυσικά και η άκρως αντίθετη άποψη ότι το ΑΚΕΛ πρέπει να προβάλει όλο και πιο έντονα και πιο δυνατά το κοινωνικό και ταξικό περιεχόμενο της αντιπαράθεσης με τη Δεξιά και τον εθνικισμό. Το Κόμμα να γίνει πιο επιθετικό και με τη Δεξιά [τον ΔΗΣΥ] και με την Κεντροδεξιά [την νεοφιλελεύθερη πτέρυγα του ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους] ...

6. Έχω τζι’ άλλα να γράψω πάνω σε επιμέρους όμως αλλά πολύ σημαντικά ζητήματα [όπως ας πούμε για την μη επανεκλογή κάποιων ΑΚΕΛικών βουλευτών ή τη μη εκλογή κάποιων άλλων ΑΚΕΛικών υποψηφίων], αλλά επιφυλάσσομαι να τα πω σε μια νέα ανάρτηση μου. Το κείμενο μου αυτό είναι ήδη αρκετά μακρύ!

Για την ώρα κλείνω με τους πιο κάτω στίχους του λαϊκού διαλεκτικού μας ποιητή Παύλου Λιασίδη, αφιερωμένο σ’ όσους θέλουν να ονομάζονται αριστεροί, αλλά γενικώς απέχουν από τα πολιτικά δρώμενα κι αδιαφορούν:

«Με τούτα ούλλα τα κακά,
Τα τόσα ρεζιλέματα,
Έμεινεν ύπνος πάνω σας ακόμα,
Τζιαι τζιοιμάστε;»

Anef_Oriwn
Δευτέρα 23/5/2011

46 σχόλια:

aspromavro είπε...

γίνεται στη κύπρο κάποιος να ονομάζεται αριστερός τζαι να μεν ψηφίσει ακελ;

όξα το ποίημα του λιασίδη εν για τους αριστερούς που εψηφίσαν

Ανώνυμος είπε...

Στην άμυνα λιοντάρια, επίθεση κανόνια, Και του λαού κωθώνια! ΟΜΟΝΟΙΑ!! ΟΜΟΝΟΙΑ!!! ΟΜΟΝΟΙΑ!!!!!
Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΜΥΝΑ.
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ!
Επίθεσηηηηηηηηη!
Αέραααααααααα! Μπάζουν τα βουνά.

Anef_Oriwn είπε...

Aspromavro,

Δεν ξέρω τι ψήφισες ΕΣΥ, όμως προκαλείς σύγχυση με το σχόλιο ΣΟΥ! Ενώ με το ερώτημα ΣΟΥ υποβάλλεις ότι ψήφισες ΑΚΕΛ, ακολούθως στην επόμενη πρόταση διακρίνω μιαν ειρωνεία «για τους αριστερούς που εψηφίσαν» [ΑΚΕΛ];

Προφανώς ο Λιασίδης το ‘γραψε για τους μη συνειδητοποιημένους πολιτικά και ταξικά!

yiotisthoughts.wordpress.com είπε...

Νομίζω η αύξηση του διπολισμού, αλλά και η μη εκλογή συγκεκριμένων υποψηφίων του ΔΗ.ΣΥ, δείχνει το δρόμο για την ομοσπονδία.
Το ποσοστό του ΑΚΕΛ, είναι πρόκριμα έγκρισης της σταθμισμένης ψήφου και της εκ περιτροπής προεδρία. Μένει να δούμε τα...κότσια του Αναστασιάδη

Δες και τη δική μου ανάλυση, καλημέρα

Υ.Γ. Άνεφ, σταμάτα να γράφεις το ΣΟΥ με κεφαλαία. Είναι ειρωνικό και ερειστικό. Δε χρειάζεται πιστεύω, και ούτε το εννοείς με τέτοιο τρόπο.

Ανώνυμος είπε...

Για το Συναγερμό λες ότι ισχύει το "απ' όλα έχει το πανέρι". Για το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις-Έπαλξη-ΕΔΗ προφανώς εν ισχύει το ίδιο α;

Anef_Oriwn είπε...

Τελευταίε Ανώνυμε [ημερ. 24/5/11 9:08 π.μ.],

Άσε τις αοριστολογίες και πες ΜΑΣ ποιοι από τις “Νέες Δυνάμεις” [αλλά και την Έπαλξη και τους ΕΔΗ], που ήταν στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ, είναι εθνικιστές, αντιομοσπονδιακοί και νεοφιλελεύθεροι;

arxiepiskopos είπε...

Η Μεγάλη Κερύνεια έδωσε 36 βροντερά χαστούκια σ'αυτούς που ασελγούν στη νοημοσύνη του κυπριακού λαού! Βώβωσε τους Συλλούρηδες της απάτης,ρεζίλεψε την Αντιλογία,έκρυψε τους Ποντικούς στις τρύπες τους και ανέστειλε για μια βδομάδα την επόμενη αρχιεπισκοπική τσιόφτα!

πομπος είπε...

Τζινο που χρειαζεται ειναι πιο επιθετικη επικοινωνιακη πολιτικη.

Χρειαζεται στη τηλεοραση να παρευρεθονται περισσοτερο οι συζητητες του στυλ του Κατσουριδη, του Στεφανου τζιαι του Χαννιδη. Αλλα που? τωρα τζιαι να παει? Οι εκλογες επερασαν, ο Χριστοφιας εκαμεν οτι εμπορεν να μας κοψει ψηφους, τα ΜΜΕ οσο τζιαι να μας πολεμουν εμεις λαλουμεν τους ευχαριστω και παει λεγοντας

Παντως στη Λευκωσια ειχαμεν αυξηση, φαινεται εφεραν δυναμη οι νεες δυναμεις

Ανώνυμος είπε...

Εγώ εν εμίλησα ούτε για εθνικιστές, ούτε για αντιομοσπονδιακούς, ούτε για νεοφιλελεύθερους. Αλλά μιας τζαι εσυνάφερες τους όρους να σου θυμίσω ότι τον γκράντε εθνικιστή/αντιομοσπονδιακό/νεοφιλελεύθερο εφκάλετε τον με τες ψήφους ΣΑΣ (για χάρην της εξουσίας) Πρόεδρο της Δημοκρατίας τζαι εσιουμαλίζετε τον (τζι εκαπαρτίζετε δίπλα του) για 4.5 χρόνια. Οξά κάμνω λάθος;

πομπος είπε...

Ρε ανωνυμε εσου ιντα που εψηφισες?

Anef_Oriwn είπε...

Ανώνυμε [ημερ. 24/5/11 10:22 π.μ.],

Εν τζιαι είσαι το Kokouiν; Γιατί κρύβκεσαι;

Οι πολιτικές αποφάσεις Ανώνυμε, [όπως εκείνη για στήριξη του Τάσσου Παπαδόπουλου] κρίνονται με πολιτικά κριτήρια, μέσα στο πολιτικό πλαίσιο που επάρθηκαν και στη βάση των πολιτικών στόχων που βάζει ένα [αριστερό] κόμμα...

Ανώνυμος είπε...

ανευ,
εν να γραψω ενα ευρυτερο σχολιο, αλλα μιαν τζαι ειχαμε δαμαι τζαι μια πρεκολγικη συζητηση για την τελευταια φουσκα που επηαν να κατασκευασουν μερικοι [με την εκ περιτροπης] νομιζω τα αποτελεσματα, ενεν μονο ικανοποιητικα για την αριστερα [το ακελ τζαι περα που το ακελ] αλλα..τζαι νακκον ανακουφιστικα..θετικα..:)

αμα ο αντρος κυπριανου ειπεν για το αρνητικο πλαισιο της διεθνους οικονομκης κρισης μεσα στο οποιο εγιναν οι εκλογες για το ακελ, ελαλεν την μιση αληθκια..
διοτι το ακελ εκερδισε αριστερους ψηφους λογω των θεσεων στην οικονομια -τζαι ενεν σιουροι οι αριστεροι ψηφοι ακομα τζαι για το ακελ..τζαι σε μιαν αναλυση "ποιοτικων στοιχειων" για δημοσκοπησεις εκαμεν μου εντυπωση που υπαρχει παραπανω εμπιστοσυνη στο ακελ παρα στον δησυ για την διαχειριση της οικονομιας..

αλλα πολλα σημαντικο ηταν τζαι το οτι ηττηθηκε η εκστρατεια των μιντια - διοτι ηταν τζαι τουτο μια νευραλγικη παραμτρος τζαι εν αστειο να μιλουν οι δημοσιογραφοι για την κριση της πολιτικης χωρις να μιλουν για το πως τους αγνουν οιανγωνστες τους..:)..
εδειξεν να εσιει αντιστασεις η κυπριακη κοινωνια...ιδιαιτερα η αριστερα..αλλα τζαι ευρυτερα..

αγνοας τους στραυρους προτιμησης που εκφραζουν [εστω σαν δειγμα,αλλα της καλπης - σημαντικο δηλαδη] τις εσωτερικες τασεις των κομματων..τζαι η ηττα των κενεβεζου-κολοκασιδη εν πολλα σημαντικη για τα εσωτερικα του δηκο..γιατι ενεν μονο κεντροδεξιο το δηκο..εν τζαι κεντρωο τζαι κεντροαριστερο..εσιει τζαι ετσι πτερυγες ..τζαι οι δυο τελευταιες φαινονται να εν οι πλειοψηφικες..εξου τζαι ο μαλλον σαφης ψηφος για την "αποφαση ευθυνης" για την συγκυβερνηση..
να παρατηρησω οτι αν ο τρυφωνιδης εν οντως ο συνδικαλιστης του δηκο,τοτε οτι οτι ηταν ψηλα εν καλο τζαι για την εσωτερικη αντιπολιτευση οικονομικα στα νεοφιλελυθερα που επασαρεν ο αβερωφ μεσω του ν. παπαδοπουλου [που ελπιζωμεν να καταλαβει τωρα οτι πρεπει να ωριμασει]...
τουτα εχουν να καμουν με την διαχυση αριστερων οπτικων [για την οικονομια λ.χ.] αλλα τζαι ανογματων του ακελ [που την οπτικη γωνια της αναλυσης των σχεσεων των κομματων] σε αλλους χωρους...τζαι στους μηχανισμους/ηγετες αλλα τζαι στο εκλογικο σωμα..
σαφως οι εκλογες εδιαψευσαν πανηγυρικα που λαλουν τζαι τα μιντια, τον δικο τους μυθο για απομωνοση ειτε του χριστοφια ειτε του ακελ..

η πιο ενδιαφερουσα νικη στους σταυρους προτιμησης ηταν σαφως η νικη του νικολαιδη στην λεμεσο..
η εδεκ ειδεν να αποτυγτχανει η εξοδος που την κυβερνηση τζαι να κινδυνευκει παλε να βρεθει με απωλειες οπως το 2001 - η ιστορικηαντιδραση της βασης της εδεκ σε πιθανη συνεργασια με δησυ;..εσυγκτατηθηκε που την λεμεσο οπου ομως ειχαμε εκλογη της αναποδης εικονας..του υποψηφιου που σαν εικονα [αφου τζαι οι εδεκιτες εν συνεπεις της κομματικης γραμμης] εκφρασε την θετικη εικονα για την συμμαχια ακελ-εδεκ στην κυβερνηση..τζαι οϊ μονο..
τζαι εχασεν ο πιο γνωστος εκπροσωπος της δεξιας της εδεκ, ο σιζοπουλος, που ηταν παρεας του αβερωφ στην επιτροπη οικονομικων..

υστερα.. ηττα του εστω υστερικου αποριπτισμου του ευρωκο [τζαι το φυσανεμιμα της επιθεσης εναντια στην εκ περιτροπης - τζαι που την εδεκ], οπως τζαι η μη εκλογη απορριπτικων γνωστων στον δησυ εν θετικο..τζαι αξιζει να πιστωθει στον κοσμο του δησυ..

τελος το οτι η μετανστευση εν επαιξε σαν θεμα κλπ, εν πολλα καλο δειγμα των αντιστασεων που εσει η κοινωνια..τζαι για οσους αγωνιστηκαν να αντισταθουν στην προσπαθεια να γινει το θεμα εκλογικο, μπορει σαφως να θεωρηθει επιτυχια...

π.

ο ύποπτος είπε...

κοπέλλια,
διαφεύγει σας το σημαντικότερο γεγονός αυτών των εκλογών. Η αρχή της ακροδεξιάς στη Κύπρο. Κάτι που δεν είχαμε και ελπίζαμε να μην δούμε. Και όμως. Εν μέσω αριστερής, έστω κεντροαριστερής, κυβέρνησης κάνει την εμφάνιση του σαν κόμμα και θεσμός με απόψεις και φανερούς υποστηρικτές ένα εθνικιστικό κόμμα. Και αποσπά πάνω από το 1% στην παρθενική του εμφάνιση (σημ. οι Οικολόγοι με 15 χρόνια παρουσία τώρα ξεπέρασαν το φράγμα του 2%). Ίδωμεν...

Anef_Oriwn είπε...

Ύποπτε,

Γιατί δεν ολοκληρώνεις το σκεπτικό σου όπως το καταθέτεις με την [μισοδότζιην] τοποθέτηση σου «Εν μέσω αριστερής, έστω κεντροαριστερής, κυβέρνησης κάνει την εμφάνιση του σαν κόμμα και θεσμός με απόψεις και φανερούς υποστηρικτές ένα εθνικιστικό κόμμα» και να παραθέσεις και τα συμπεράσματα σου; Εν τζιαι τυγχάνει να γνωρίζεις ότι ιστορικά σε περιόδους οικονομικών κρίσεων υπάρχει άνοδος και των φασιστικών κομμάτων και ομάδων [εθνικιστικών και ρατσιστικών];

Ανώνυμος είπε...

αγαπητε υποπτε η ακροδεξια εσιει ιστορια που το 1948..
τζαι το 74 υστερα..
τζαι που τα τοτε εν εξαφανιστηκεν..απλα εκυκλοφοραν ποτζει ποδα..
αν εν κερδος το 1%, τοτε τζαι το λασοκ που εν το μισο παει καλα, χωρις εθνικισιτικη υστερια να το καλυφκει, χωρις τον τομμυ να τους επιχορηγα κλπ..

στατιστικα ο ακροδεξιος πολιτικος χωρος εχασε 1%..προς πιο κεντροδεξιες εκδοχες..

ακοδεξιες τασεις υπηρχαν, υπαρχουν..αμα ομως η εμφανιση τους εν περιορισμενη τοτε πρεπει να πιστοποιηθει τζαι στες αντιστασεις της κοινωνιας..

arxiepiskopos είπε...

Η οικονομική κρίση του 1929-1932 έφερε το ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ από το 2.4% στο 44% σε λίγα χρόνια.Οι οικονομικές κρίσεις έχουν κι μαυτό το κακο:δίνουν την ευκαιρία στους εχθρούς της δημοκρατίας να την αμφισβητούν και να την υπονομεύουν.

πομπος είπε...

Ακροδεξιους εσιει μεστον Συναγερμο, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, ΕΛΑΜ τζιαι ερκεται τωρα ο πανεπιστημονας ο υποπτος να μας πει οτι εχουμε αρχη της ακροδεξιας.

Ακομα μια αποδειξη οτι οι συναγερμικοι ειναι βλημματα

ο ύποπτος είπε...

Σαφέστατα το τι λες, Άνεφ, είναι σωστό. Η σκέψη μου όμως πήγαινε αλλού.
Η αριστερά (πρέπει να) είναι ανάχωμα σε αυτού του είδους τις εξελίξεις. Είμαι της ταπεινής άποψης ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε. Δηλ. Εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης το ΑΚΕΛ επέμενε σε δογματικές απόψεις και πράξεις για δύο κεφαλαιώδη ζητήματα που αγγίζουν όλους: για τους μετανάστες και το κυπριακό. Με τους άτσαλους χειρισμούς πέτυχε να διασπάσει την κεντροαριστερά και με αυτό το τρόπο να της αφαιρέσει σημαντικά ερείσματα/ποσοστά με αποτέλεσμα να τροφοδοτούνται τα ακραία στοιχεία. Απλοϊκή μεν ανάλυση (γιατί υπάρχουν και άλλες παράμετροι) αλλά πιστεύω πραγματική.

ο ύποπτος είπε...

Ορισμένοι ούτε να θκιεβάσουν δεν ξέρουν και μετά θέλουν να τους παίρνουμε στα σοβαρά.

Anef_Oriwn είπε...

Ύποπτε,

Επέτρεψε μου ακόμα μια παρέμβαση για να σχολιάσω τα γραφόμενα σου ... Κατ’ αρχάς να σημειώσω ότι ο καθ’ ένας μας έχει τον δικό του τρόπο έκφρασης – άλλων είναι ήπιος και διαλεκτικός [όπως των σχολιογράφων Ανώνυμου με ημερ. 24/5/11 2:48 μ.μ. και Arxiepiskopoυ] κι άλλων πιο άγαρμπος και επιθετικός [όπως του Πόμπου - Πόμπος είν’ αυτός!]...

Και επί της ουσίας [πάνω σ’ αυτά που γράφεις]:
Φυσικά και πρέπει η Αριστερά να είναι «ανάχωμα» στην εξάπλωση φασιστικών συμπεριφορών και νοοτροπιών! Όμως και πάλι διαπιστώνω ότι κάμνεις επιδερμικές τοποθετήσεις. Για το ζήτημα της μετανάστευσης ασχολήθηκες που πάνω που πάνω και στο “Εκτός Γραμμής” Blog σου [link: http://ipoptos99.blogspot.com/2011/03/1001-3.html] και παρ’ όλο που έκαμα και παρέμβαση εκεί [όπως και ο Aceras] ΔΕΝ καταδέχτηκες να μπεις σε συζήτηση μαζί μας. [Καλά εγώ ήμουν ειρωνικός ο Aceras όμως;] …

Ύποπτε,
Με γενικόλογες αναφορές σε «... δογματικές απόψεις και πράξεις για δύο κεφαλαιώδη ζητήματα που αγγίζουν όλους: για τους μετανάστες και το κυπριακό...» και σε «... άτσαλους χειρισμούς ... [που] ... διέσπασαν την κεντροαριστερά ...» [ποια είναι «τούτη»;], ΔΕΝ μπορεί να γίνει συζήτηση. Μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος;

Ανώνυμος είπε...

Μάλιστα...δηλαδή εσυμφωνούσετε με τες απόψεις του Τάσσου αλλά διαφωνείτε (σφόδρα) με τες απόψεις του γιού του. Πολιτικά πάντοτε ομιλώντες...
Εν με βάση πολιτικά κριτήρια που επιλέξετε τον Τάσσο τότε. Εν επειδή εσυνδέαν σας κοινοί αγώνες τζαι κοινές πεποιθήσεις καθώς τζαι κοινό όραμα για τη μορφή της λύσης του κυπριακού. Ξεκάθαρα τζαι τσιμεντωμένα τα λόγια σας σύντροφοι...

Anef_Oriwn είπε...

Τελευταίε Ανώνυμε [ημερ. 24/5/11 7:10 μ.μ.],

Το κυριότερο πολιτικό ζήτημα που έμπαινε τότε ήταν η απομάκρυνση του Κληρίδη [και του ΔΗΣΥ] από την διακυβέρνηση του τόπου!

Ανώνυμος είπε...

Α μάλιστα. Τζαι γιατί δεν εφκήκεν μπροστά ο σύντροφος ο Δημήτρης; Οξά εχρειάζετουν τον Τάσσο για να προετοιμάσει το έδαφος για το τί θα συνέβαινε 4.5 χρόνια μετά την "τριμερή";

Anef_Oriwn είπε...

Σιγά - σιγά βρίσκεις τα μόνος ΣΟΥ!

Ανώνυμος είπε...

ki esy anef thn pezeis monos sou!

Ανώνυμος είπε...

Σαν σωστό εδονόπουλο ο Άνευ, ξέρει να την παίζει μόνος ΤΟΥ

arxiepiskopos είπε...

Άνεφ,μπήκαν λύκοι στο μαντρί!

Ανώνυμος είπε...

Ναι. Πράγματι μπήκαν οι λύκοι στο μαντρί και φοβήθηκαν οι χειροπράχτες!

Anef_Oriwn είπε...

Arxiepiskopε,

Εν τζι’ εν «λύκοι»! Ένα [αδέσποτο] σκυλάκι είναι που προσπαθεί να λάξει!
Τα παιδία παίζει!!! Άστο κι αυτό να χαρεί στη μιζέρια του! Αυτά ξέρει, αυτά κάνει!

arxiepiskopos είπε...

Άστο να μας θυμίζει το...μαλακία τυλίξει WC!

Ανώνυμος είπε...

Πρε πρε πρε το Γιαννακουρτούιν μου πρε, τζιαί θέλει να γενεί τζιαί πρόεδρος της βουλής πρε ε ε !

Καλό ο ο;

Έτο γιατί έφυεν που την συνεργασίαν. Λαλεί σου: Άμα έχομεν συνεργασίαν ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ εγιώ εν νάμαι ο μιτσής, ο παρακατινός. Εν να μου διούν τα ψίχουλα, τα . . . ποφάγια. Τζι' εσηκώστηκεν έναν πρωίν τζι' έφυεν που την συνεργασίαν για . . . μουσκουρούθκια τζιαί πατριωτικές πορτολογίες.
Ε!
Είπεν τζιαί τζείνος να γυρέψει την τύχην του αλλού! Τζι' επέτυχεν μάσσιαλλα του τζι' άφτονα του ! ! ! ! ! ! Πτου να μεν τον αμμαθκιάσομεν ! ! ! !
Επέτυχεν την υποστήριξιν του . . . Ευρωκο ! ! ! ! ! !
Είδες άμα τσιηττάς την τύχην σου;
Καλό ο ο ο;

Ανώνυμος είπε...

Ρε ε ε . . . . . . .
Αρχιεπισκοπούθκια, Καλοηρούθκια, Παπαδοπουλλούθκια, Κωλοκασούθκια, Κουλλιούθκια, Κενεβεζούθκια, Θεμιστοκλούθκια, Συλλουρούθκια, Ερωτοκριτούθκια, Προδρομούθκια, Λυσσαριδούθκια, Ομηρούθκια, Παπαδακούθκια κλπ κλπούθκια.
Ο πνευματικός σας πατέρας τζιαί υψηλός σύμμαχος έπαθεν εγκεφαλικό ρρε. Πηαίνεται να του συμπαρασταθείτε!
Να σας δώσει τζιαί την ευτσιήν του ρε, άμπα τζιαί πεθάνει άξξιππα τζιαί έν προλάβει να σας δει ρε!
Εν ποτζιή στα κατεχόμενα! Βουράτε!

Ανώνυμος είπε...

Άνευ ορίων και αρχιδεπίσκοπε, την τέχνη σας ποτέ δεν πρόκειται να κλέψουμε!
Οι παλάμες σας έχουν ροζιάσει από το πολύ ντούκου-ντούκου που βαράτε!
Χαμάλη ο Ντενκτάς δικός σας αδελφός είναι. Εμείς δεν έχουμε τους τούρκους για αδέλφια μας. Μην ξεχνάς ότι τις προάλλες ο μεγαλύτερος ηλίθιος του κόσμου μετά τον καταστρόφια, εκείνος ο μίζερος Άνδρος μας είπε και την τουρκοκυπριακή προτίμηση του για την προεδρία του κράτους.
Θέλω να δω τα μούτρα σου και μετά την εκλογή προέδρου της βουλής.
Κάτι μου λέει ότι ο Κάρογιαν θα προτιμήσει τη συναίνεση και την ομοψυχία στο εσωτερικό μέτωπο. Το ίδιο επιθυμεί και το ακελ φυσικά, γιατί το καλοκαίρι θα είναι πολύ μακρύ και πολύ ζεστό για το Χριστόφια που δεν έχει την πολυτέλεια να αναλώνεται σε αχρείαστες πολιτικές αντιπαραθέσεις .
Μη ξεχνάμε και τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση που θα λάβουν χώρα τέλος του χρόνου. Οι συμμαχίες σε αυτές τις εκλογές είναι αναγκαίες.
Άτε , περαστικά σας που τερματίσατε δεύτεροι!

arxiepiskopos είπε...

Να σου πω "Ο Θεός να σε ελεήσει",θα σε περιπαίξω. Ο Θεός δεν ελεά τους πελλούς!

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα βγαλει προεδρο ποτε η εεεεεεδεκ

Ανώνυμος είπε...

Αρχιδομούρη για να λες ότι ο θεός δεν ελεεί (και όχι ελεά όπως εσύ έγραψες) τους πελλούς, όλο και κάτι θα ξέρεις παραπάνω από εμάς τους υπόλοιπους.
Εξάλλου, μόνο που πελλόν τζαι που μιτσήν μαθαίνεις την αλήθεια. Και συ μικρός ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ !!!

Έχεις πολλούς χαιρετισμούς από τον κο Μιχαλάκη Κυπριανού. Θυμάσαι ρε βλάκα την μαλακία που πέταξες για τον Αριστο Δαμιανού που τον έκανε σκόνη? Βλάκα, ε βλάκα!


Ααααααακελ!!! Και ξεεεεεεερό ψωωωωωωωωμί! Πανηλίθιοι!!!!!

arxiepiskopos είπε...

Τελευταίε ανώνυμε ντροπή σου να κοροϊδεύεις τους τραυλούς

Ανώνυμος είπε...

Μίλησε και ο ελεάτης αρχιεπίσκοπος!
Και τι είπε?
Πρρρρρρρρρρρρρρ!

arxiepiskopos είπε...

Φίλε ΑΝΕΦ,τώρα απέκτησα και ασπρόμαυρο αρχιεπίσκοπο-μαϊμού(9.04).Επανέρχονται και οι ΠΑΟΛΕΣ του παλιού καλού καιρού(Ανώνυμος 8.46).Ίντα καλάααα,που 'λαλεν τζι ο Βαντζιελής!

Ανώνυμος είπε...

πρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρ!!!!

arxiepiskopos είπε...

Άτε να καταψηφίσει τον Καρογιάν ο Κουλίας,να τον αποβάλουν από το ΔΗΚΟ,να καθαρίσει ο χώρος.Μα έχει κότσια,άραγε;Οι κλανιάρηδες των τάφρων είναι θρασύδειλοι!

Ανώνυμος είπε...

Κότσια μπορεί να μην έχει, πελλάραν όμως? Όσην έχει ο υπόλοιπος κόσμος όλος μαζί!

arxiepiskopos είπε...

Ναι,όμως τζι ο πελλός φοέραν θέλει τζιαι μάλιστα καταλάβει την καλά!Για τούτο θα ξεχάσει κι αρχές κι αρχ.... και θα σκύψει!Ο ...αγωνιστής της αντιαρματικής τάφρου!

arxiepiskopos είπε...

vvv test

Ανώνυμος είπε...

Ρε μπαγάσα, είσαι και video game-oύθκιας?

arxiepiskopos είπε...

Στην ηλικία μου αυτά είναι κινέζικα...ή μάλλον απόψεις του ΕΥΡΩΚΟ για...ευρωπαϊκη λύση!